top of page

Blog

Buitenspeeldag

De school van Joris hanteert een nieuw soort onderwijs. Daar ga ik zeker nog een keer iets over schrijven, maar de reden dat het vandaag ter sprake komt is omdat ze werken met kernconcepten. Elke zoveel weken staat er een nieuw onderwerp centraal, waar ze mee experimenteren, waar ze liedjes over leren, over knutselen- noem maar op. Na het geweldige kernconcept 'tijd en ruimte', (waardoor Joris zéker weet dat hij astronaut wil worden) hebben we nu het kernconcept 'materie.' Bij materie leren de oudere kinderen de beginselen van natuur- en scheikunde, en de kleintjes leren dat er heel veel is wat verschillend voelt, proeft en werkt. Zo zijn we op excursie geweest naar het blotevoetenpad, waar we konden voelen hoe verschillende grond (en jak!modder!!) aan je voeten voelt- en gaan ze binnenkort met een paar handige papa's en mama's apparaten uit elkaar halen. Superleuk! Joris houdt van ontdekken. Én van materie. Toen hij kleiner was (nóg kleiner) had hij moeite met alleen spelen, maar met klei vermaakte hij zich úren. Daardoor ontdekte ik dat hij hield van 'sensory play.' Spelen met vormeloze 'voelbare' materialen, die de fantasie en de motoriek prikkelen. Dus. Als je een beetje zin hebt om je daarin te verdiepen blijkt heel internet vol te staan met geweldige experimentjes en spelletjes voor kinderen die gek zijn op sensory play. Of voor ouders die graag willen dat hun kinderen daar gek op zijn. Een van mijn favoriete sites is funathomewithkids.com Sensory play past natuurlijk geweldig bij het kernconcept 'materie'. Zo hebben we al een keer een ochtend met scheerschuim gespeeld, clouddough gemaakt en vandaag, op de nationale buitenspeeldag haalde ik wat nieuwe speeltjes voor Joris voor buiten. Omdat hij gek is op tractors, bulldozers en graafmachines heeft hij daar inmiddels een hele collectie van. Hoog tijd dat die vandaag echt gingen bouwen!

Ik kocht 3 plastic bakken bij action (1,99 euro per stuk) en bij Gamma haalde ik een zak speelzand (2.19 euro) en een zak grind (ook 2.19 euro.) die zakken zijn 25 kg per stuk. 25 kg per stuk! Ik vond het idee opeens iets minder. Het enthousiasme van Joris was er niet minder om, thuis gingen we meteen aan de slag. De bakken gingen maar buiten, ik vulde ze met zand, grind en water - en Joris haalde zijn tractors en graafmachines erbij. Ik moest hem even op gang helpen en hem ervan verzekeren dat alles gewoon door elkaar mocht en dat knoeien niet erg was en daarna was hij los. Dolle pret! Het water moest bij het zand, want dan krijg je lekker modder. En de stenen moesten in het water. Dat deden de graafmachines natuurlijk! Hij heeft een hele tijd heerlijk gespeeld, en kon ondertussen fijn afkoelen door met zijn voeten in alle bakken te gaan staan.

Een heerlijk buitenspelletje voor kinderen die van sensory play houden. Het kostte me bijna niks, het neemt bijna geen ruimte in, ik heb met die 25 kg zand en stenen genoeg om hem nog veel vaker te laten spelen en hij bedacht zelf steeds nieuwe spelletjes! Al met al een heerlijke nationale buitenspeeldag! 

  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon
bottom of page