top of page

Blog

De cirkel

Ik lees graag. En veel. En in vlagen. Op dit moment ben ik een vreselijk voorspelbaar boek aan het lezen ('Did I mention I love you?' heet het, oersaai, begin er niet aan. Of wel, als je lekker wil slapen.) Maar ik lees hem toch uit omdat ik nu gewoon wil weten hoe het afloopt. Terwijl ik heus wel weet hoe het afloopt. Nouja goed, je snapt me.

Maar! Een paar weken geleden zag ik een herhaling van RTL Late night waarin Humberto en zijn vriendjes spraken over 'De Cirkel' van Dave Eggers. Of eigenlijk vooral over de verfilming daarvan. Het verhaal leek me eigenlijk meteen wel boeiend; iets heel anders dan het zoveelste zielige, romantische of spannende boek.

Het gaat over Mae, een meisje met een oersaaie baan bij een nutsbedrijf, die voor het meest toonaangevende bedrijf van de wereld mag gaan werken: De cirkel. De cirkel is eigenlijk heel Silicon Valley ineen, een software en conceptontwikkelaar die we kunnen vergelijken met Facebook,instagram, Ideal, DigiD, de hele online wereld onder een dak. Het bedrijf is supertof- toen ik begon te lezen wilde ik daar gewoon zijn! Het is gevestigd op een enorme campus, met overal te gekke faciliteiten. Yogalessen, een gratis hotel voor werknemers, er worden allemaal verschillende feesten en optredens gegeven, ze mag de nieuwste van de nieuwste producten en gadgets testen -en allemaal gratis.

Maar niet zo heel veel verderop in het boek begon de sfeer me te benauwen. Leuk, al die feestjes, maar je moet er wel gezien worden, registreren dat je komt, erover pingen. Je moet zorgen dat je digitale populariteitsrate op een bepaald peil blijft. Je moet niet vergeten te melden wat je van dat ene product vond. Alleen je digitale identiteit telt.

Ik heb het boek in 4 dagen uitgelezen. Het raakte me enorm. Mede door de schrijfstijl en de spannende verhaallijnen, maar zeker ook om de parallel die we met ons eigen leven kunnen trekken. Het is een redelijk absurdistisch verhaal an sich, maar toch maakt de opkomst en ontwikkeling van de huidige sociale media dat het boek geen science fiction, maar eerder nabije werkelijkheid lijkt. Met alle gevolgen van dien.

Het einde verraste me enorm, tot de laatste 20 pagina's kon ik me niet bedenken hoe het verhaal af zou lopen, dat was verfrissend en spannend.

Ik raad iedereen die een beetje van lezen houdt dan ook vooral aan dit boek te gaan lezen.

Dan nog even dit:

WAT JE OOK DOET: GA NIET NAAR DE FILM!

Ik wilde het boek gelezen hebben voordat ik naar de film ging. Normaal heb ik niks tegen boekverfilmingen en ik vind het niet erg als de film een beetje anders is dan het boek. Maar deze film doet oprecht afbreuk aan het verhaal. Alles wat spannend was in het boek werd weggelaten of aangepast. De clou is compleet anders. De hoofdpersonen missen belangrijke karakter eigenschappen. Het duurt lang en er is niks aan. Zo.

Conclusie: Niet okay. Emma Watson doet het wel leuk. Dat dan weer wel.

  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon
bottom of page