top of page

Blog

Postcrossing


Het aller aller aller stomste aan het digitale tijdperk is dat we steeds minder post krijgen. Leuke post dus, want de rekeningen en de belasting kan ik prima missen. Maar échte leuke post, zoals kaartjes en brieven.

Gelukkig ben ik niet de enige die gek is op leuke post en kan ik me in diezelfde digitale wereld uitleven met initiatieven als snailmail en postcrossing.

Wat?

Postcrossing! Daar wil ik jullie graag vandaag wat over vertellen! (Snailmail heb ik nog niet geprobeerd, dat ga ik later zeker doen en daarvan houd ik jullie uiteraard op de hoogte.)

Ik doe nu zelf een jaartje aan postcrossing, ik zag het eens voorbij komen op Facebook en het leek me meteen geweldig.

Het principe is simpel: jij stuurt een kaartje naar een willekeurige postcrosser ergens ter wereld- en in ruil daarvoor krijg jij van een andere willekeurige postcrosser ergens ter wereld een kaartje terug!

Nu is het niet helemáál willekeurig (iemand die ik ken pikt elk jaar met kerst een echt random adres uit het telefoonboek en stuurt daar een kerstkaartje heen- supergrappig) want je registreert je als postcrosser op http://www.postcrossing.com . Zo belandt jouw adres in de enorme database met adressen van postcrossers overal ter wereld.

Hoe werkt het?

Na je aanmelding kun je op je profielpagina een stukje schrijven over jezelf. Veel mensen gebruiken deze ruimte om aan te geven wat voor kaartjes ze graag ontvangen (bijvoorbeeld met quotes, kattenplaatjes, landschappen, noem maar op) en welke kaarten ze liever niet ontvangen (3D, dubbele kaarten, handgemaakte kaarten). Ook lees je hier vaak wat mensen leuk vinden om te lezen op de kaart (een zin in je moedertaal, je favoriete boek of je naam in het Japans.)

Als je profiel klaar is vraag je een adres op. Hoe meer kaarten je stuurt, hoe meer kaartjes je tegelijk weg kan sturen. In het begin kan je vijf adressen tegelijk opvragen.

Bij het opvragen van een adres krijg je het adres en de profielpagina van de postcrosser te zien- en je registratienummer. Deze zet je op de kaart, zodat als jouw kaart bezorgd wordt, je medepostcrosser deze kan registreren. Zo krijg je een persoonlijk bedankberichtje en krijg je op een kaart (Haha) te zien hoe je kaart gereisd heeft, hoeveel kilometer je kaart heeft afgelegd en Hoelang hij erover heeft gedaan!

Elke keer dat een van jouw kaarten wordt geregistreerd wordt jouw adres vrijgegeven in de database- en daarmee ontvang jij dus weer een kaartje van ergens anders op de wereld!

Het is echt verslavend leuk! Ik heb kaartjes verstuurd en gekregen van over de hele wereld. Rusland, Korea, USA, Litouwen, Oostenrijk, Japan en nog veel meer!

Het is ook fijn dat je zelf in de hand hebt wanneer en hoeveel kaarten je verstuurd. Ik kan er rustig maanden niets mee doen en dan weer besluiten een aantal kaartjes de deur uit te doen. Ook Joris is gek op de kaarten die vanuit de hele wereld binnenkomen, en het maakt het tripje naar de brievenbus ook weer net dat beetje spannender!

Neem je een kijkje en schrijf je je ook in? Misschien krijg ik dan binnenkort wel een kaartje van jou!

Een kleine selectie van de kaartjes die ik ontving!


  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon
bottom of page